Dezvoltarea armonioasă a animalelor depinde de o serie de factori. Una dintre cele mai importante condiții este prezența unei cantități suficiente de minerale în organism. Dacă o specie poate rezista până la 40 de zile fără materie organică și până la 10 zile fără apă, atunci fără mineralele necesare animalul moare în maximum 5 zile. Fiecare celulă conține anumite elemente care sunt implicate în crearea de celule noi. Depozitele benefice de minerale se găsesc în oase și alte țesuturi ale corpului.

Importanța substanțelor minerale pentru organismul animalului

Este cu adevărat dificil să supraestimăm importanța mineralelor pentru animale. Acestea îndeplinesc trei funcții cheie:

  1. Substanțele minerale sunt incluse în compoziția moleculelor structurilor organice și ajută la sintetizarea compușilor care afectează funcțiile vitale. De exemplu, fierul, cuprul și manganul ajută la formarea hemoglobinei, fosforul este numit component al cazeinei și al acizilor nucleici, sulful este indispensabil în sinteza diferiților aminoacizi, iar iodul este necesar pentru formarea hormonilor tiroidieni.
  2. Substanțele minerale participă la toate procesele de digestie, promovează absorbția rapidă a nutrienților și creează un mediu favorabil pentru enzime și hormoni. Digestia de proteine ​​și grăsimi, asigurarea funcționării corecte a inimii și a sistemului nervos, ajutând mușchii să lucreze – toate acestea se aplică și funcțiilor mineralelor.
  3. Substanțele minerale susțin animalul într-o stare sănătoasă, contribuie la dezvoltarea rapidă a tineretului și sunt considerate un element indispensabil pentru reproducerea normală și sănătatea descendenților.

Având în vedere importanța enormă a mineralelor în nutriția animalelor de fermă, principala sarcină a fermierului este de a oferi o dietă completă. În plus față de avantajele enumerate, acest pas va reduce costurile de hrană și va scurta timpul pentru a obține greutatea corporală dorită de la animale.

Rămâne să ne clarificăm ce macro și microelemente sunt necesare animalului și ce efect au asupra corpului său.

Importanța macroelementelor în hrana animalelor

Pentru a asigura metabolismul normal al mineralelor și apei la animale, este necesar să se monitorizeze consumul de macroelementelor. Potrivit cercetărilor, calciu, fosforul, sodiu, potasiu, sulful, magneziu și clorul sunt cele mai influente.

Să analizăm mai detaliat influența macro-elementelor asupra stării animalelor:

  1. Este baza pentru construirea țesutului osos și aproape totul se află în schelet (99%). Calciul reglează reacțiile și coagularea sângelui, este responsabil pentru excitabilitatea mușchilor și a țesutului nervos. Lipsa de calciu duce la dezvoltarea rahitismului cu deformare scheletică, precum și la curbura coloanei vertebrale și a pieptului. În plus, adulții pot dezvolta osteomalacie (înmuiere dureroasă a oaselor) sau osteoporoză (atrofie osoasă).
  2. O altă componentă importantă pentru construirea țesutului osos. Aproximativ 80% din fosfor din organism este conținut în schelet, restul de 20% în sânge, mușchi și alte țesuturi. Acest macroelement se evidențiază în metabolismul glucidelor și favorizează absorbția rapidă a glucozei în intestin. Fosforul este prezent și în metabolismul grăsimilor, care este benefic în timpul perioadei de îngrășare sau în timpul alăptării. Din cauza lipsei de fosfați va suferi mai întâi țesutul osos și apoi alte sisteme din organism.
  3. Necesarul zilnic de magneziu la animale este mic, dar această componentă este cea mai importantă pentru asigurarea vieții în organism. Se găsește în toate celulele din corp, cu aproximativ 70% stocate în oase. În mușchi și piele, magneziul predomină chiar și calciul. În lipsa acestui macroelement, animalul suferă de excitabilitate, tetanie și poate chiar să moară. Această problemă este relevantă în special pentru bovine vara, deoarece există prea puțin magneziu în iarba proaspătă.
  4. Acest macroelement este concentrat în principal în fluide și țesuturi moi. Apa, proteinele și metabolismul grăsimilor nu se pot lipsi de el. Sodiul menține presiunea osmotică, neutralizează acizii din sânge, ajută la producerea sucurilor gastrice și susține absorbția glucozei în intestine. Lipsa de sodiu la animal cauzează pierderea poftei de mâncare, încetinește sinteza proteinelor și a grăsimilor și se observă întârzieri în dezvoltare.
  5. În organism, potasiul se „ascunde” în țesuturile moi și în lichide. Acest macroelement reglează reacțiile sângelui și fluidului tisular și, de asemenea, menține presiunea osmotică. Principalele surse de potasiu sunt plantele tinere, fânul, ovăzul, orzul și porumbul. În lipsa acestui element, animalele suferă de tulburări cardiace, boli ale ficatului și rinichilor. Insuficiența potasiului cauzează scăderea poftei de mâncare, creșterea excitabilității, încetinirea semnificativă a creșterii.
  6. Sulf. Este un macroelement unic care are rolul în organism de aminoacizii proteici. Sulful este localizat în cea mai mare parte a pielii capului și a pielii. Acest element este inclus în compoziția chimică a insulinei și vitaminei B1. Cistina este unul dintre aminoacizii principali, care include și sulf. Cistina se găsește în aproape toate celulele și sistemele corpului și este, de asemenea, responsabilă pentru producerea bilei în ficat. În plus, sulful este inclus în compoziția keratinei (substanța proteică a lânii), astfel încât acest element joacă un rol principal în creșterea ovinelor.
  7. Un alt element găsit în fluide, țesuturi moi și piele. Fără clor, nu există schimb de apă; este inclus în sucul gastric, contribuind la o digestie adecvată. Majoritatea furajelor nu se pot lăuda cu o saturație suficientă de clor, cu excepția plantelor care au crescut pe sol salin. Deficitul de clor duce la indigestie, scăderea poftei de mâncare, dezvoltare scăzută și productivitate scăzută.

Importanța microelementelor în hrana animalelor

Metabolizarea eficientă a substanțelor minerale în corpul animalelor este, de asemenea, imposibilă fără microelemente. Majoritatea proceselor microfiziologice, inclusiv funcțiile metabolice ale corpului, nu se pot lipsi de ele. Urme minerale pot fi găsite în hormoni, enzime și vitamine. Cele mai importante pentru sănătate sunt fierul, cuprul, cobaltul, zincul, manganul, iodul. Ele demonstrează următoarea influență asupra activității vitale a animalului:

  1. Este un microelement esențial care stă la baza hemoglobinei din sânge. Astfel, fierul ajută la furnizarea de oxigen organismului și este utilizat și în procesele oxidative. Lipsa de fier duce la dezvoltarea anemiei, care este deosebit de frecventă la purcei și, uneori, la viței și miei. Deficitul de fier duce la perturbări în formarea hemoglobinei și a celulelor roșii din sânge, care, la rândul lor, afectează negativ întregul corp.
  2. Un alt microelement important, fără de care procesele de hematopoieză ar fi imposibile. Cuprul este un biocatalizator care stimulează sinteza hemoglobinei. Acest element crește rezistența la boli, iar lipsa acestuia devine cauza dezvoltării anemiei. Determinați lipsa de cupru analizând sângele și prezența formelor imature de celule roșii din sânge în acesta.
  3. Acesta este un microelement care nu numai că participă la hematopoieză, dar este inclus și în structura vitaminei B12. Cobaltul este sintetizat în organele digestive, cu condiția să fie prezent în furaje. Acest microelement accelerează creșterea tineretului, crește imunitatea la boli și îmbunătățește utilizarea proteinelor, calciului și fosforului. Lipsa de cobalt duce la letargie, apetit slab și productivitate slabă a animalelor.
  4. Se acumulează în oase și piele, material seminal și prostată. Zincul promovează dezvoltarea sistemului reproductiv, susține funcția reproductivă și, de asemenea, accelerează vindecarea rănilor. Deficiența sa nu numai că inhibă creșterea și reduce productivitatea indivizilor, dar devine adesea cauza infertilității.
  5. Un microelement găsit în oase, sânge, ficat, pancreas și țesuturi moi. Manganul este responsabil de respirația țesuturilor, ajută la sintetizarea vitaminei C și acționează ca un catalizator pentru utilizarea vitaminei B1. Lipsa acestui microelement duce la stoparea creșterii, dezvoltarea anormală a embrionilor de păsări de curte, precum și apariția perozei (mărirea articulațiilor și modificări ale oaselor membrelor).
  6. Este concentrat în principal în glanda tiroidă și este implicat în formarea hormonului tiroxină. Lipsa de iod duce la mărirea glandei tiroide și la formarea așa-numitei gușe endemice. Acest lucru amenință nașterea descendenților neviabili, precum și o încălcare generală a funcției reproductive, inclusiv avorturi spontane și cazuri de naștere a puilor morți.

În Concluzii

Pentru ca mineralele din corpul animalului să fie în cantitatea necesară, este important să monitorizați alimentele zilnice și să urmați recomandările medicilor veterinari. Cu toate acestea, poate fi dificil să se realizeze echilibrul ideal, deoarece conținutul de macro și microelemente din furaje depinde de diverși factori. Soluția optimă pentru fermieri este utilizarea premixurilor – aditivi speciali concepuți pentru un anumit tip și vârstă a animalului.

În sortimentul companiei BioFuraje există o selecție largă de premixuri, care vizează creșterea productivității și vitalității animalelor. Experții noștri dezvoltă formulări unice bazate pe ingrediente naturale care dau un efect vizibil chiar și într-un timp scurt. Includerea concentratelor în dieta zilnică nu numai că oferă animalelor o necesitate zilnică de toate mineralele, dar vă permite, de asemenea, să reduceți costul creșterii în greutate vie, precum și să îmbunătățiți imunitatea. Premixurile pot fi utilizate chiar și cu furaje de calitate scăzută, crescând digestibilitatea fibrelor și a proteinelor

Comentarii